Annons
Övrigt | Publicerad 03 april 2012 09.49

Svagt att tacka nej


Jonas Jerebko – Sveriges enda NBA-spelare, landets stora stjärna, vår enda kända basketspelare (det är bara att fylla i här) väljer att stå över höstens EM-kvalmatcher.

Annons

Varför?

För rehab av en hälsena. Som han slet av 2010. Och som han spelar med alldeles utmärkt med idag.

Jag tror att varenda elitidrottare skulle må bra av någon form av rehab. En kortare paus. Men de flesta kör på ändå, inte minst i sina klubblag. Det är enklare att göra det valet för en klubb som dunkar ut ett gäng miljoner varje år framför ett basketförbund som kan bjussa på Marie-Kex doppat i jordgubbs-saft.

Glöm inte bort:

Jerebko skulle få åtminstone två och en halv månads rehab och vila – och ÄNDÅ spela kvalmatcherna som startar i augusti. Detroit kommer nämligen inte att nå slutspel, om nu någon trodde det.

Tiden, den är inget problem.  Jag skulle kunna ha förståelse om Jerebko hade varit kontraktslös – men Jonas plitade på för fyra år inför den här säsongen (vårt 18 miljoner dollar…).

Sveriges basketlandslag behöver verkligen sin Jerebko. Han – om någon – gör skillnad. Hans utveckling är makalös. Han är så dominerande att förbundet är väldigt ”tillmötesgående” i sina kommentarer om Jerebkos ”Nej tack”. Det står klart att de inte vill stöta sig med sitt affischnamn.

Jag kan inte tycka annat än att det känns sorgligt att Jerebko tackar nej. Innan hans nej så trodde jag på ett svenskt EM-avancemang. Om de lyckas med det nu så är det en smärre bragd. Så stor skillnad är ett svenskt landslag med eller utan Jerebko. Svensk Basket hade verkligen behövt den draghjälpen för att skapa  lite drag bland ribbstolarna.

Det är möjligt att hälsenan ömmar – men jag är säker på att det skaver än värre i Jerebkos eget samvete.

Gilla Café på facebook

Annons
10 Kommentarer
 1. Kan inte annat än hålla med. Riktigt svagt.

  The Den, 03 april 2012 13.57
 2. Som du vinklar din krönika, så uppfattar jag det som att du pekar på att detta var ett beslut som Jonas själv fattade. Han själv säger att han är besviken och ledsen att han inte kan ställa upp i kvalmatcherna. I det tidigare kvalet,där man i de sista matcherna ställdes mot Rumänien och Azerbajdzjan, satt han med på bänken och följde med landslaget utan att spela. Han har viljan, och vill hjälpa Sverige till ett mästerskap. Jag tror att beslutet låg helt och hållet i Pistons händer.

  Knugen, 03 april 2012 16.00
  • Det är förstås inte omöjligt att Pistons ville se Jerebko ledig under sommaren. Det är helt riktigt. Men. Nämn ett namn! – där klubben di facto stoppat en spelare som verkligen vill representera sitt landslag! Nu finns det trots allt 2 1/2 månad att ”vila upp” hälsenan, om man så vill. Man kan ”vilja” i olika grad – och jag är rätt säker på att Jerebko hade spelat landskamperna om han drivit den linjen. Håller du inte med där? Sverige är ett landslag i ett extremt behov av Jerebko. Basketsporten likaså. Som sagt; tycker att det sorgligt att han inte är med nu då det verkligen är allvar.

   nunstedt, 03 april 2012 16.25
 3. Japp, där är jag med! Precis som du skriver, så finns det olika skalor på hur pass mycket han påpekat att han vill hjälpa Sverige.I takt med att JJ presterat allt bättre, och denna säsong varit en viktig ”sjättespelare” för Pistons, så kan jag tro att de hellre ser han rehaba. Men som sagt, så är det enormt tråkigt att han inte är närvarande. Vi hade en riktigt bra chans att nå slutspel, men nu tvivlar jag.

  Annars en bra krönika, och roligt att det skrivs mer och mer om svensk basket!

  Hoppas ni på Viasat för övrigt köper upp rättigheterna till svenska ligan igen. Måste ge er beröm för sändningarna med firma Dahlborn-Stümer!

  Knugen, 03 april 2012 16.48
 4. Tackar, Knugen!
  De får ladda med ”Miracle om Ice-dokumentären”…

  nunstedt, 03 april 2012 17.00
 5. Härligt med baskettexter! Mera mera mera! :)
  Tyvärr har du nog rätt i att Jonas gör att skapligt aktivt val själv i det hela. Om det hade varit viktigt för honom att spela så hade han nog kunnat få igenom det. Killar som Nowitzki är ju lite mer än sjättespelare i sina lag och har spelat i vissa mästerskap. Normalfallet är ATT spela för sina landslag om vi ser till de flesta europeiska spelare.

  Återigen – kul med insatt baskettext.

  JJ, 03 april 2012 21.04
  • Hej, tack för fina rader – och egen input.
   Jonas Jerebko slängde faktiskt in en ”‘är det läge för mig att komma in i konversationen”till mig och några andra på twitter i går – och det vore ju superintressant om han ville utveckla det hela vidare.
   Till syvende och sidst så handlar det ju om en jäkligt viktig och intressant fråga.
   Hörs!

   nunstedt, 04 april 2012 08.38
 6. Blev också besviken och även förvånad. Vem som än bestämde i slutändan var det inte direkt som när Foppa körde över Flyers inför OS 2006.

  Sen är väl inte Jerbko Peter Forsberg än, men för svensk basket är han ännu viktigare.

  Bjuhr, 05 april 2012 00.17
 7. Något nytt i ämnet?

  JJ, 09 april 2012 20.39

Kommentera inlägget

Annons