Annons
Övrigt | Publicerad 13 juli 2012 20.19

Zlatan – inte störst

Annons

Zlatan Ibrahimovic är på väg att lämna Milan för PSG – och Parisklubben har onekligen något stort på gång; upp-pumpade med kapital, spelarmaterial och en ”Här-är-vi”-mentalitet.

Det är där som det är tänkt att Zlatan ska leda sin klubb mot stora framgångar – och det är ingen hemlighet att det är framgångar ute i Europa som hägrar. För båda.

Jag befinner mig just nu i Italien – och det är inget snack om att Serie A i samma stund förlora sin allra starkaste profil; mannen som skapar fotbollsmagi och hjälpt till att bygga upp ligan till vad den är idag.

Dock ska vi göra en sak klar med själva Paris-projektet:

Zlatan kan säkert prestera stordåd om övergången blir verklighet – men han kommer att aldrig bli störste svensk under trikolorens färger.

Det är lätt att glömma bort: PSG bildades 1971, det är en väldigt ung förening i sammanhanget – och i den största så har redan en svensk redan satt avtryck som ingen annan.

Kolla in tavlan ovanför:

Gunnar Säffle Andersson, med världsvan blick, hårt dressad i grå kostym, på Marseilles gator, med en cigg i näven och den tunga tobaksröken utblåst som ett moln ur mungipan .

Trodde aldrig att jag skulle ha en bild på en fotbollspelare på väggen – men den utmärkte dokumentärfilmaren (”Målgöraren i Marseille”) Hasse Hedelin hittade det här fotografiet i Gunnars brors hårt tummade fotoalbum – och här ovan är nu mästerverket inramat.

Andersson var målkung i Marseille (som bäst 35 mål på 34 matcher), prydde klubbens omslag då de 100-årsjubilerade 1999 – och är svensk fotbolls mest anonyma superstjärna. Gunnar, död redan vid 41 års ålder, trasig av sitt missbruk, är den bästa svenska fotbollspelaren som aldrig dragit på sig den svenska landslagströjan. Och andra sidan blev han mer åren mer fransk än svensk med åren i Marseille där han för alltid är odödlig ( bilderna här). I Marseille valdes han för bara några år sedan till klubbens bästa spelare genom alla tider.

I den sportsliga jämförelsen är Zlatan besegrad.

Men det utesluter förstås inte att Ibrahimovic kan prestera starkt i PSG.

Om han nu skriver på kontraktet så ska det bli en väldigt spännande resa att följa.

 

Gilla Café på facebook

Annons
6 Kommentarer
Annons